Özyeğin Üniversitesi “Yemek, Göç ve Sosyal Uyum Çalıştayı”na Ev Sahipliği Yaptı

Özyeğin Üniversitesi “Yemek, Göç ve Sosyal Uyum Çalıştayı”na Ev Sahipliği Yaptı

Özyeğin Üniversitesi Antropoloji Programı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Susan Rottmann’ın yürüttüğü “TÜBİTAK-1001 İstanbul, Gaziantep ve Hatay’daki Suriyeli Kadınların Yeme-İçme, Ev-Yapımı Pratikleri ve Sosyal Uyum Süreci Projesi” kapsamında, 4 Şubat 2025’te kampüsümüzde “Yemek, Göç ve Sosyal Uyum Çalıştayı” düzenlendi.

Antropoloji Programı bölüm başkanı Dr. Öğretim Üyesi Burcu Mutlu’nun açış konuşmasının ardından proje ekibi, göçmenlerin ev ve aidiyet algısı, göç sonrası değişen yeme-içme pratikleri ile bu pratiklerin sosyal entegrasyon sürecindeki işlevlerini konu alan proje bulgularını ve analizlerini paylaştı.

Çalıştayın birinci oturumunda, uzman akademisyenler aidiyet, ev-inşası, kolektif hafıza, kimlik, toplumsal cinsiyet temalarını göç ve mutfak kesişiminde ele alarak kendi araştırmalarını ve deneyimlerini paylaştı.

Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zafer Yenal’ın davetli konuşmacı olarak katıldığı özel oturumda, Türkiye tarihinde göçler, tarım ve bölgesel/yerel mutfaklar ana başlığı altında göçlerle birlikte dönüşen gıda-tarım pratiklerinin günümüzdeki yansımaları ele alındı.

İstanbul’dan ve Gaziantep’ten yerel yönetim ve sivil toplum temsilcileri ile sahada aktif göçmen kadınların bir araya geldiği ikinci yuvarlak masa oturumunda; yemeğin sosyal uyumdaki rolü, sahadaki en iyi uygulama pratikleri ve geleceğe dönük politika önerileri konuşuldu. Etkinlik, Heterotopia belgesel gösterimi ve OzU Brew Academy’nin kahve sunumu ile sona erdi.

Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mah. Orman Sk. 34794 Çekmeköy – İstanbul | Telefon: +90(216) 564 90 00 | E-Posta Adresi: foodandmigration@ozyegin.edu.tr
© 2024 Created with Özyeğin Üniversitesi